top of page

Únia miest Slovenska so ZMOSom štrajkovať nebude

26. januára 2022

Bratislava

Únia miest Slovenska (ÚMS) sa  nepripojí  k výzve ZMOSu, ktoré ohlásilo na 2.februára demonštráciu samospráv pred úradom vlády SR. V súčasnej situácii nepovažuje takýto postup za vhodný, ani za rozumný. Zhodli sa na tom zástupcovia Prezídia ÚMS na dnešnom mimoriadnom online rokovaní.


V čase, kedy čelí Slovensko, okrem pandemickej, klimatickej a ekonomickej kríze, ešte aj hroziacemu geopolitickému, vojnovému konfliktu na susednej Ukrajine, nepovažujeme za vhodné, ani za rozumné zvyšovať napätie v spoločnosti  štrajkovaním. ÚMS bude naďalej presadzovať svoje záujmy a priority, bude rokovať na všetkých úrovniach a so všetkými relevantnými  partnermi  na úrovni štátu – s vládou SR a s poslancami NR SR. ÚMS  sa nepripája k ZMOSu, ktoré  vo svojom vyhlásení, uvádza, že v prípade, ak vláda požiadavkám ZMOSu nevyhovie, tak nasledujúcim krokom bude štrajk všetkých samospráv.


Richard Rybníček, prezident ÚMS: „Zástupkyne a zástupcovia členských miest Únie sú zavalení  prácou, fungujú na plné obrátky, venujú sa  tomu, aby chránili svojich obyvateľov pred prichádzajúcou novou vlnou omikronu a iným dôležitým témam vo svojich mestách. Považujem za nevhodné a aj nespravodlivé voči vláde, aby boli primátorky  a primátori, o to viac v súčasnej mimoriadne napätej situácii, súčasťou takýchto podujatí. Nie sme spokojní a nepáčia sa nám mnohé rozhodnutia vlády a parlamentu, ktoré komplikujú život samospráve. Ako ÚMS našu nespokojnosť dávame patrične najavo a upozorňujeme na tieto rozhodnutia a budeme to robiť ďalej. Ale robiť to cez demonštrácie a vyhrážkami, štrajkami, ako ZMOS, to nepovažujeme za vhodné. Nemáme záujem ešte viac zvyšovať napätie v spoločnosti.“


Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

bottom of page