top of page

Únia miest Slovenska: „Dôveru obyvateľov voči predstaviteľom miest a obcí vnímame ako kľúčovú.“

29. novembra 2021

Bratislava

Niet pochýb o tom, že mestá a obce sú k ľuďom najbližšie. Popri pandemickej a klimatickej kríze na to poukazuje aj aktuálny prieskum agentúry Focus pre Transparency International Slovensko. Prieskum potvrdil to, čo Únia miest Slovenska roky presadzuje a čo odporúčajú nielen slovenskí experti, ale aj experti Rady Európy a OECD. Slovensko potrebuje decentralizáciu, potrebuje, aby čo najviac právomocí, čo najviac verejných financií a tým aj zodpovednosti odovzdala centrálna vláda do rúk tým, ktorým obyvatelia Slovenska  dôverujú najviac - občanmi priamo voleným primátorkám, primátorom, starostkám, starostom a poslankyniam a poslancom obecných zastupiteľstiev. Podľa ÚMS je to jediná cesta, ako postupne obnovovať dôveru na Slovensku a ochrániť demokraciu.


Richard Rybníček, prezident ÚMS: „Podľa všetkých odporúčaní niet pochýb o potrebe pokračovať v stratégii z rokov 1999-2006. Treba len chuť a odvahu zahájiť proces prípravy a realizácie spravovania štátu, ktorého súčasťou je nielen úprava deľby kompetencií, ale aj zmeny územnosprávneho usporiadania, zmeny financovania a volebného systému.“


V januári 2020  Snem ÚMS prijal uznesenie a schválil  ucelený  dokument "Dozrel čas na zmeny", ktorý obsahuje všetky požiadavky Únie v oblasti reformy verejnej správy smerom k centrálnej vláde a politickým stranám, vrátane návrhov na zmenu volebného systému. ÚMS je presvedčená, že aj téma zmeny volebného systému do NRSR je úzko previazaná s navrhovanými princípmi spravodlivej deľby moci v štáte a posilnením miestnej a regionálnej úrovne pri správe štátu. Výhodou súčasného volebného systému je jeho férovosť a jednoduchosť. Nevýhodami sú však nevyváženosť a slabé zastúpenie regiónov. Cieľom navrhovaného riešenia za ÚMS je zachovať všetky výhody súčasného volebného systému, napraviť jeho nevýhody, a to všetko s minimálnym dosahom na voličov. Dokument „Dozrel čas na zmeny“ , ako vklad ÚMS do diskusie, bol pred voľbami zaslaný politickým stranám a po voľbách v roku 2020  Únia oslovila s týmito návrhmi šéfov koaličných politických strán a relevantných členov vlády SR.


Výsledky aktuálneho prieskumu sú jasným signálom pre poslancov Národnej Rady Slovenskej republiky, najmä koaličných strán, aby začali plniť svoje sľuby z programového vyhlásenia vlády SR. Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest bude mať, pri riešení aj tejto problematiky, svoju váhu a svoj prínos.

bottom of page